TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ODÜ-TUYAM TÜRKÇE EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ ÇALIŞMALARINA HIZ VERDİ

Ordu Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (TUYAM), Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Şili, Ukrayna, Irak gibi farklı ülkelerden gelerek ülkemize yerleşen yabancı uyruklu vatandaşlara yönelik Türkçe kurslarına başladı.

Yürüttüğü akademik çalışmalarla uluslararası düzeyde bir üniversite olma yolunda ilerleyen ODÜ, kurulduğu yıldan bu yana her alanda kapasitesini artırarak çalışmalarına aralıksız devam etmektedir. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen gençleri bir araya getiren TUYAM, ülkemizde yaşayan ama Türkçe bilgileri yeterli seviyede olmayan yabancı uyruklu öğrenciler ile her yaştan Türkçe öğrenmek isteyen şahıslara A1 düzeyinden başlayarak A2, B1, B2 ve C1 düzeyinde Türkçe eğitimi vermektedir. Üniversitemiz bünyesinde dördüncüsü gerçekleştirilen bu eğitim hizmetine Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Şili, Ukrayna, Irak gibi ülkelerden gelen kursiyerler katılım göstermiştir.

Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesi ve Türkçe üzerine araştırmalar yapılması amacıyla kurulan ODÜ TUYAM, çağdaş eğitim ve öğretim ortamı içinde, özgün ve yenilikçi bir eğitim anlayışıyla öncelikle Türkçenin, bunun yanında diğer yabancı dillerin de öğretilmesini hedeflemektedir. Bu amaç doğrultusunda dil kursları, sertifika programları ve seminerler düzenlenmek, dilbilim ve dil öğretimi gibi alanlarda uygulamaya dönük projeler üretmek, Türk kültürünü tanıtmak merkezin temel etkinliklerindendir.

Bugün dünyanın en çok konuşulan dilleri arasında Türkçenin ön sıralarda olduğunu belirten, Türkçe eğitimi ve öğretimi faaliyetlerini daha ileriye götürmek için Ordu Üniversitesi olarak azimle çalışmaya devam ettiklerini ifade eden Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İlker Aydın konuyla ilgili olarak “Türkçe kurslarında, okuma, dinleme, yazma, konuşma etkinlikleriyle öğrencilere kolay öğrenmeyi sağlayacak bir eğitim ortamı sunulmaktadır. Verilen derslerin yanı sıra düzenlenecek olan kültürel programlarla öğrenciler Türk kültürünü tanıma, şehrimizin ve bölgemizin doğal, tarihi ve kültürel güzelliklerini de keşfetme imkânı elde edeceklerdir. Öğrenciler, kurs bitiminde dört temel düzeyde Türkçe yeterliliğe sahip olacak ve Türk kültürünü de yakından tanıma fırsatı elde ederek uluslararası alanda geçerli sertifika sahibi olacaklardır. Birimimiz de bu kapsamda temel düzey sınavlarından ilki olan A1 sınavını bugün öğrencileriyle gerçekleştirmiştir. ODÜ TUYAM, yabancı dil olarak Türkçenin öğretimiyle ilgili kuramsal ve uygulamalı akademik çalışmalar yapmayı bu eğitim-öğretim döneminde de aralıksız bir şekilde sürdürecektir." ifadelerini kullandı.


Eklenme Tarihi : 15-04-2022 14:38:48